Какво е Будо?

 

Будо  произлиза от думата Бушидо, която в буквален превод означава „Пътят на война“ („буши“ — воин, самурай; „до“ — път, учение, способ, средство. „До” означава също – дълг, морал. ) Ако се вгледаме в по-дълбокия смисъл зад този превод, всъщност ще научим много повече.

Какъв е пътят на война, на какво ни учи той?

Бушидо се приема и като неписан кодекс на самурая. В Будо  се учим как не само да побеждаваме противника, но и как да приемаме поражението. Надмогването над собственото его е една от най-трудните битки, с които всеки войн се среща. Майстор Шигеру Егами казва, че първо трябва да разбереш боя, и чак след това ще можеш да разбереш как да го превъзмогнеш. Този път е дълъг и изисква много търпение и упоритост. Ето ги и осемте принцпи на на Бушидо, към които всеки практикуващ трябва да се придържа. Тези принципи различават Карате от уличен бой или от всеки друг спорт. Нека не забравяме, че Карате преди всичко е бойно изкуство, и като такова то следва Будо – Пътят на война.

ГИ– справедливост. Бъди винаги честен в своите действия.

Ю – смелост. Издигни се над тълпата. Да се криеш в черупката си като костенурка – значи да не живееш. Самураят трябва да има дух на герой.

ДЗИН – добродетел. Състрадание и жалост. Интензивното обучение прави самурая бърз и силен. Той развива сила, която трябва да се използва за общото благо. Ако съдбата не му даде такава възможност, той я намира сам.

РЕЙ – уважение. За самурая не е необходимо да бъде жесток и да доказва силата си. Дори и с най-злия враг самураят трябва да бъде учтив. Без това качество, ние не семе повече от зверове. Истинската вътрешна сила се проявява в конфликта.

МАКОТО – искреност. Ако самураят казва, че ще направи нещо, той трябва да го изпълни. Нищо в този свят не може да го спре. Тя не трябва да дава дума, не трябва да обещава нищо. Фактът, че е казал това, вече е гаранция за изпълнение. Да каже и да направи – това е едно и също нещо.

名誉

MЕЙЙО – чест. За самураите има само един съдия, кой може да съди за негова чест – самият той. Решенията, които той взема и изпълнява, отразяват истинското му “Аз”. Не можеш да се скрие от себе си!

忠義

TЮГИ – преданост. Самураят е отговорен за действията си, доброволно поемайки отговорност за своите действия. Той е абсолютно верен и лоялен на шефа си и е модел за подчинените си. Думата на мъжа са неговите следи , по тях можете да вървите след него където и да отиде. Гледайте къде вървите вие!

bushido-1

Будо е етика, поведение. Будо е да проявиш търпение, когато е най-трудно, да се изправиш след като си загубил и да продължиш с нови сили.  Будо ни учи на самоконтрол, уважение, честност, сила, спокойствие и най-вече на достойнство. За съжаление в  модерния свят, в който живеем , „Пътят на война“ леко е изгубил своят дух. В залите по карате обаче той е жив и можете да го усетите много силно. Ако искате да се докоснете до това усещане и да поемете по този път, то тогава заповядайте при нас и опитайте